Op locatie – Minckelersstraat 16

Van 23 november tot 31 december opent Het Werkgebouw samen met negen ambachtelijke ondernemers een tijdelijke locatie in Maastricht.

Je kan er handgemaakte producten kopen & in opdracht laten maken | de makers ontmoeten & aan het werk zien | koffie drinken & ontdekken wat Het Werkgebouw is.

opening:

De locatie wordt op zaterdag 23 november geopend door Wethouder André Willems | aansluitend is er live muziek en zorgt Bandito Espresso voor koffie & taart | graag nodigen we je uit om hier bij te zijn.

datum |  zaterdag 23 november
tijd | 14.00 uur
locatie | Minckelersstraat 16 Maastricht

Mijn passie ligt bij het restaureren van eeuwenoude boeken prenten en tekeningen.
Dit vak mag ik al sinds 1985 mag beoefenen. Ik ben opgeleid als eerstegraads docent tekenen aan de Academie voor beeldende kunst in Maastricht. In 1993 ben ik als boek/en papierrestaurator afgestudeerd aan de Opleiding Restauratoren te Amsterdam.
In 1995 ben ik mijn bedrijf Sashpapercare begonnen en werk ik voor musea, archieven, bibliotheken en vele particulieren.

Het restaureren van Middeleeuwse en andere oude boeken, prenten en tekeningen kent vele materialen en technieken. Papier wordt gereinigd, gerepareerd, soms gebleekt, gevlakt en geretoucheerd. Boeken worden genaaid en aan houten platen vastgezet. Het leer van de boekband wordt behandeld en hersteld met nieuw leer en weer om het boek gezet. Indien aanwezig, wordt er een messing slot aan het boek gemaakt. Kortom een waar avontuur voor mij.

Het Werkgebouw komt op het juiste moment in een tijd dat mensen terug naar het ambacht gaan. Ik zie Het Werkgebouw als een inspirerende plek waar ik vakmensen met verschillende ambachten kan ontmoeten en eventueel samen werken. Het Werkgebouw is ook de plek om het ambacht uit te dragen aan bezoekers.

Rob van Acker is een wereldburger die momenteel in Maastricht is neergestreken en werkt als vormgever/lasser. Rob houdt van koffie uit een mokkapotje, ijzer, handwerk, aardkleuren, kampvuur, begrijpelijke techniek, Simone, schilderen, carnaval, absurde humor, rommelmarkten, slingerapen, trommels, roest, mountainbiken, halve scharen, zip-lines en achtervolgings-scenes met speelgoedauto’s,

Rob van Acker bedenkt en maakt dingen van ijzer, vaak in combinatie met andere materialen. Het lassen van ijzer geeft hem de mogelijkheid om het ontwerp tijdens het maken te modelleren en daardoor ontstaan herkenbare, maar unieke producten. Dat kan een vogelhuisje zijn, een tafel of kast, de constructie van een compleet dakterras, een persoonlijke tuinpoort, een attractie voor het leeuwenverblijf van het GaiaPark, een gelast schilderij of de simpele reparatie van een afgebroken geliefde metalen draaistoel. Rob ontwerpt zijn producten in nauw overleg met de klant. Met zijn bedrijfje Local Design maakt hij een ontwerp dat reageert op een bestaande situatie om er iets met betekenis aan toe te voegen. In de afgelopen 20 jaar heeft Rob van Acker op veel verschillende plekken gewerkt en daar telkens dingen ontworpen die bij die plek passen met de middelen die op die plek aanwezig zijn.

Het Werkgebouw betekent voor mij ZZPMMC (Zelfstandige Zonder Personeel Maar Met Collega’s) Het betekent dat ik mijn eigen werk kan maken in een stimulerende omgeving, waarbij ik als ik wil bij mijn collega’s kan binnenlopen om even te sparren, om samen te schaften of om een potje te tafelvoetballen. En om bij grote klussen met die collega’s samen te werken, elkaars expertise in te huren en zo het werk en verdiensten te delen. Het Werkgebouw biedt ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld collectief een busje aan te schaffen of een winkel te maken waar ieders producten zichtbaar worden voor het publiek.

Ik maak grafisch werk zoals websites, logo’s, folders, flyers, uitnodigingen, etc. Daarbij ben ik in bescheiden mate meubelmaker. Die combinatie is voor mij heel logisch, het gaat allebei over lijnen, vlakken en verhoudingen.
Ik hou van eenvoudige en functionele ontwerpen. Heldere vormen, een paar goede kleuren en niet te veel extra’s. Alles moet kloppen, tot in de details. Het liefst werk ik met een opdracht waarin ik binnen de gestelde kaders op zoek kan gaan naar het mooiste resultaat.
Als ik een werkplaats in Het Werkgebouw heb, dan loop ik dagelijks bij wat andere werkplaatsen in het gebouw naar binnen voor een praatje, of omdat ik een vraag heb waar iemand anders een antwoord op heeft. Regelmatig delen we ideeën. Dat is spannend en inspirerend en dan is soms een samenwerking zo gesmeed en ontstaat er een resultaat dat je alleen nooit bedacht had.

Als vakvrouw hou ik ervan me te verdiepen in allerlei soorten materiaal wat kan resulteren in sieraden of producten.

De sieraden en producten zijn gemaakt van al gebruikte materialen (plastic, rubber, hout, vinyl etc.) gecombineerd met zilver. Soms zie je waar het materiaal vandaan komt, zie je een print of onderdeel van een bestaand product, maar vaak zie je dat niet meer en is het bijvoorbeeld puur gebruikt om mooie kleurcombinaties te krijgen.

Het Werkgebouw zorgt ervoor dat het werk van vakmannen en vakvrouwen te zien is en dat iedereen een idee kan krijgen waar producten vandaan komen. Verder staat samenwerking voorop, wat heel inspirerend kan werken.