Het Idee

Wat zou je in Het Werkgebouw allemaal kunnen vinden?

Stel je voor: Je loopt door de stad en besluit een kopje koffie te gaan drinken. Je komt terecht in een restaurant dat zich op de begane grond van een groot gebouw bevindt. Het gebouw is opgeknapt, maar door de restauratie schemert iets van de geschiedenis van het gebouw. Dat maakt je nieuwsgierig. Bij de bar vind je een folder waarin staat dat het gebouw vroeger een bierbrouwerij is geweest. Terwijl je met je koffie terugloopt, lees je dat alle meubels uit het restaurant zijn gemaakt door een meubelmaker die ook in het pand huist. Je besluit om daar eens langs te lopen: de tafel waar je aan hebt gezeten, sprak je zeer aan en deze zou ook mooi passen bij de nieuwe stoelen die je net hebt aangeschaft.

Door de barmedewerker word je doorverwezen naar de toonzaal. Daar word je te woord gestaan door de toonzaalmedewerker die zelf een bedrijf als tuinarchitect heeft, maar een keer per kwartaal aan de beurt is om de toonzaal te bemannen. Hij heeft trouwens de omringende tuin aangelegd waar je straks nog even door kunt lopen. In de toonzaal is niet alleen de tafel waar je oog in het restaurant op viel, te bewonderen, maar ook sieraden, fietsen, boekbindwerk en allerlei andere producten.

Een jongen is een nieuwe tentoonstellingsopstelling aan het maken. Hij spreekt je aan en vertelt dat hij hier een leerwerkplek heeft. Omdat hij even niet wist wat hij moest doen toen hij op school niet meer verder kon, is hij hier terecht gekomen. De jongen loopt graag even met je mee naar de meubelmaker die de tafel heeft gemaakt. Onderweg vertelt hij vol trots over de andere activiteiten in het gebouw: de buurtvereniging die hier vergadert, de basisschool van hiernaast die haar jaarlijkse musical in de grote zaal ten uitvoering brengt, de vele exposities, de maandelijkse activiteitenmiddagen voor de ouderen uit het bejaardentehuis om de hoek. In de lange gang waar je terecht komt, bevindt zich niet alleen de maker van jouw tafel, maar er worden ook schilderijen gerestaureerd, er is een fotograaf en een pr-bureau.

De meubelmaakster is even naar de grafisch ontwerper op de derde verdieping die haar nieuwe flyer maakt. Wanneer ze terugkomt, hebben jullie een interessant gesprek over haar ontwerpen en maken jullie een vervolgafspraak.

En zo kom je uren later, vol energie het gebouw uit.

Een fictieve plattegrond van Het Werkgebouw

plattegrond